Friday, December 25, 2009

Ke dapur bersama Primadona.

This entry is specially for Sabrina Salleh. She requested me the recipe of masak lemak cili api when I updated my facebook status last week that 'am cooking masak lemak cili api ketam for the family'. I dont mind sharing it here babe. Dah kahwin, semangat ye awk nak masak untuk encik suami eh Sab. Good..good.

So pertama sekali bahan-bahannya ye:


1. Udang 500 gram (okay udang-udang itu nampak kecil kerana nelayan menyambut Christmas so tak dapat udang besar, besides udang bleh jugak ganti dengan ketam or ayam)


2. Cili api 21 biji, (why 21? mengikut petua awet muda nenek Perak I kalau bilangan ganjil cili itu masakan lemak cili api akan jadi pedas, tapi klu genap kurang ar sikit 'Kick', so I chose no. ganjil, tapi kalau rasa 20 biji tu banyak sgt u boleh decrease kan the amount.)


3. Bawang putih 3 ulas


4. Bawang merah 3 biji


5. Halia 2 inci, dihiris


6. Kunyit hidup 1 1/2 inci (reason why I used kunyit hidup instead of serbuk kunyit yang slalu kita guna untuk goreng ikan or ayam tu sebab nanti the colour of masak lemak akan lagi cantik plus masakan lemak cili api tu lagi bau wangi, tapi lepas masak amiklah kesan-kesan kuning kunyit di tangan mcm jari I di gambar bawah ini (but no worries its just for a while, lagi cepat hilang dari inai hehe).


7. Serai 1 batang, diketuk


8. Asam keping 1 keping


9. Garam


10. Daun Kunyit

11.Santan

12. 2 1/2 cawan air

Firstly, bahan-bahan seperti cili api, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hidup ditumbuk/diblender halus ye. I prefer tumbuk dengan lesung batu sampai halus sbb lagi sedap and pekat tp no worries blend pun should be ok.


After da tumbuk sampai halus then nyala api masukkan 2 1/2 cawan air, sekali dengan bahan-bahan yang ditumbuk/diblender halus tadi. Renehkan dalam masa 10 minit, api perlahan.



Ok bila dah mendidih, masukkan udang then santan separuh kotak, I used ready made santan je senang takde masa nak perah santan. Ikutlah, kalau I memang tak suka lemak sangat so half of the kotak da memadai. Then, renehkan dalam 10 minutes atas api paling perlahan and kacau sekali sekala so that masak lemak cili api tu tak pecah minyak. Kalau pecah minyak tak cantik masak lemak nanti sebab jadi ketul-ketul putih.

Then last sekali masukkan serai and daun kunyit untuk bagi bau masakan bertambah wangi sampai jiran sebelah pun mau and mintak sikit. Tunggu another 5 minutes then da boleh serve with nasi panas and other lauk pauk. Have a good try dear.


Ouh by the way if nak lagi sedap u can add pucuk paku dalam masakan ni. I tak dapat cari pucuk paku, well as usual petani pun nak celebrate Christmas kata pakcik pasar kepada I. Hehehe. Selamat masak untuk encik suami k Sab.

5 comments:

aNnAsUeJiE said...

omg! terliur! ;p

skylarkz05 said...

Nad...I x pakai bawang kalau masak lemak cili api. hehe. Nenek saye aja. hehe. Nenek I org nogori. btw. hehe.
eh...show us the end result la darling. hehe..

skylarkz05 said...

owh silap. I ingt kan u masak lemak ketam. rupenye udang. ok ok. I just saw the end-result. hahaha. thanx babe. ^_^

Primadona Fuschia d' Lolita said...

annasujie : kan?

emo : i pakai bawang sbb nnt masak lemak cili api itu lagi manis-manis lemak. hehehe. i'll try without the bawng k. tnx syg

nieja said...

21 biji?
kalau i dah x termakan
kot sebab x boley pedas
sngat haha..

betol2.. petua tu
pon i guna.. lect i time
dip yg ckp haha