Monday, January 11, 2010

This song touch my heart- Asmaul Husna



Right now I feel like crying. Yes I'm crying now while listening to that song. Thank you to The Almighty Allah for all the good things happened in my life - the air for me to breathe, the soil for me to stand, the water for me to drink, the nice food for me to eat, a good career, beautiful family for me to share my love, a moderate shelter for me and family, a moderate vehicle, the friends for me to laugh and cry. Thanks for this moderate life, I'm grateful enough, syukran. You give me all these for free and never sent any bills for this 25 years. Subhanallah.

Starting from today and in the future, if in pain I should stop and should not be asking GOD "Why me?"

Everything happens for reasons. Only The Almighty know why.

Friday, January 8, 2010

Belly-ing and BB-ing can be so addictive like drugs.

Its already the 8th days in 2010. Nothing much impressive happened to me yet but I think its a good start anyway.

1. Am too much addictive with my current obsession. Its the belly dancing. Am doing it religiously for this 2 weeks. Good I memang looking forward for a healthy lifestyle. Nak perut mcm Shakira please!!!

2. The best part for the starting year is I got that my early birthday pressie from someone that I always appreciate the whole of my life, ~wink. Thank you for the BB phone and the gold anklets dear, I'll take care of them the same way you take care of me. I love you my Dior. Alhamdulillah murah rezeki, thats why I always believe dont ever act stingy with other people, Allah will give you something in return but you will never know when and where.


So now what am gonna do with the 3 phones with me? Tokey balak pun tak banyak phone mcm ni. Sigh.. Can go for twittering, facebooking and YM-ing 24 hours now, BB-ing can be so addictive kan? Same goes to Belly Dancing, I da addicted buying those shimmy belt for my personal collections. Ozy jom 7919 I da aktif mummah mummah.

Wednesday, December 30, 2009

Hello 2010 si no. kurus dan si no. gemuk.



Thank you 2009 for those ups and downs, for those angels and jerkies, for those good things and bad things which already happened. I accepted it dengan keredhaan sepenuh hati for what have been planned for me on this earth.


So here I am saying hello to you 2010. Hey hey I love that number 10 after number 11. For me the number 10, adalah unik. Semasa kecil di tadika time nak hafal no., I selalu imagine no. 1 itu adalah lelaki kurus, while no. 0 itu adalah perempuan gemuk, kesimpulannya apabila no. 1 bergabung dgn 0 ia membentuk pasangan yang paranormal berbanding no. 11. Jangan tanya kenapa I imagine mcm tu, it's one of my memorizing method. kalau nak apply kat anak-anak pun boleh.


How bout my resolutions. Of course to be a better person than before. Tell me, ada ke org yang nak jadi worst tahun hadapan?


1. Make myself nearer to The Creator.
2. Spend more love and time with Abah, Mama, Syaffiq and Lya.
3. Live healthy and put more love to my body.
4. Make more kaching ching ching.
5. Fullfill the island escapade need please!!! hula..hula...
6. Do some saving to buy my own hommy. Insyaallah.


If you asked me, where are you going to celebrate your new year? My first thought it would be the glass bungalow in the jungle which is my favourite place at Sekeping Serendah (kalaulah dapat own a glass bungalow kan best) but since its fullybooked till January=(, I'd rather stay at home, cook new recipes, had my pedicure in front of the tv or maybe DVD marathon. You think its boring?? Hey I cant imagine myself bersesak-sesak in that stinky2 busuk environment just for that fire crackers and greet people along the street Happy New Year! Happy New Year! mcm orang separuh sedar. Zaman party new year itu telah berlalu, I had enough. Terasa diri tua? Yes it is, I just have another few days to add one more number to the age number I'm having now. Thank you!

Monday, December 28, 2009

Resepi Rambut Cantik & Harum Selepas Gym

Untuk rambut cantik menawan & harum selepas gym tanpa ke melabur duit ke salon-salon ah moi yang berdekatan adalah seperti berikut :



(i) Syampoo dan conditioner yang sesuai dgn rambut anda. (tak perlu yang mahal pun tidak apa yang penting harum and melembutkan rambut, jenama Giant pun okeh. Pilihan Primadona adalah Herbal Essences Berry Fusion, bau sweety fruit adalah sedap)

(ii) Serum rambut yang sesuai. (Ego Boost by Bed Head, TIGI)

Selepas berpenat lelah di gym rambut pasti rambut serabai and berminyak mcm apa jekan? It will give the uncomfortable feel, definitely. So cuci rambut as usual dengan syampoo yang disukai. Then apply conditioner pada rambut and bungkus dengan towel, kemudian masuklah ke dalam sauna selama 15 minutes. Seperti meng'stim'kan rambut mcm di salon, tapi ini lebih jimat kan ongkos dan juga waktunya. Disamping stimkan rambut boleh stimkan body, benda lain stim I tak masuk campur hehe. Then bilas as usual, blow dry and apply the serum, finally 'doll up' yourself.
.
Kalau ko tak reti nak 'doll up' diri sendiri sape lagi nak 'doll up'kan ko? Melainkan ko feeling diva mcm J-lo or Beyoncit ada their own personal hairstylist, saban hari rambut tukar2. Itu lainlah ceritanya, mereka itu banyak ongkosnya mmg layak untuk di 'envy' kan. Nak cantik? key word dia..kena rajin, no matter how your body is, just love and take care of it with fully hearted.

Hargai keindahan kurniaan Tuhan pada kita, semua orang di dunia ni Tuhan bagi kecantikan. Extra thanx for those who create and invented make ups, body lotions, fake lashes & high heels, because of you people, women in this world can do magic!! Ok skrg I nak feeling goyang rambut mcm Ella, kiri..kanan..kiri..

Sunday, December 27, 2009

Si penggoda Kecil

I telah menganjurkan satu lawatan sambil belajar di KLCC kepada anak buah I yang dtg dari Penang si anak mami sorang ni. Beberapa perkara telah dirasai dan dipelajari sebagai ibu tumpang pada hari tersebut:


- Tak dapat menolak permintaan anak buah yang excited melihat kolam di KLCC Park, walaupun semalamnya telah dibawa berendam sehari suntuk di Sunway Lagoon oleh ibubapanya, selagi tak dapat dia akan berguling kegirangan sambil menghentak kaki dan menjerit nak jugak!nak jugak!. Nasib auntie bawa siap2 baju mandi kamu. Dan jikalau boleh dia mahu terjun ke tasik KLCC kerana amazed dgn air pancutan di situ. Aduh!


- Akan rasa cuak bila anak buah ko hilang dari pandangan mata, walaupun baru je 5 saat ko tengok kasut Vincci 5 inci di atas rak. Kau akan merasai tindakan refleks eh mana tangan anak buah yang kau genggam tadi, ya ampun rupanya sedang mencuba kasut yang sah2 lah terover size untuk dirinya.


- Bertambah cuak bila anak buah kau meraba-raba dan memegang barang - barangan kaca kristal pada pokok-pokok krismas di Concourse Level, what if pokok-pokok itu tumbang dan menimpa orang-orang di situ. Ko nak marah pun tak boleh sbb nanti dia akan buat muka sweet and tak bersalah mcm ni.


Ha skrg ko ada rasa nak marah tak bila dia buat muka mcm ini? Tell me!!Tell me!!..So?



Mehlah auntie dukung, tak larat nak main kejar-kejar dgn kamu. Tgk tu Nadirah si muka happy yang dapat kena dukung, berat mmg berat tapi auntie Primadona lagi rela dari kamu hilang dalam lautan manusia KLCC hari tu. Ramai gila orang nak jalan pun takde ruang..sigh. Damn!!
-

Friday, December 25, 2009

Ke dapur bersama Primadona.

This entry is specially for Sabrina Salleh. She requested me the recipe of masak lemak cili api when I updated my facebook status last week that 'am cooking masak lemak cili api ketam for the family'. I dont mind sharing it here babe. Dah kahwin, semangat ye awk nak masak untuk encik suami eh Sab. Good..good.

So pertama sekali bahan-bahannya ye:


1. Udang 500 gram (okay udang-udang itu nampak kecil kerana nelayan menyambut Christmas so tak dapat udang besar, besides udang bleh jugak ganti dengan ketam or ayam)


2. Cili api 21 biji, (why 21? mengikut petua awet muda nenek Perak I kalau bilangan ganjil cili itu masakan lemak cili api akan jadi pedas, tapi klu genap kurang ar sikit 'Kick', so I chose no. ganjil, tapi kalau rasa 20 biji tu banyak sgt u boleh decrease kan the amount.)


3. Bawang putih 3 ulas


4. Bawang merah 3 biji


5. Halia 2 inci, dihiris


6. Kunyit hidup 1 1/2 inci (reason why I used kunyit hidup instead of serbuk kunyit yang slalu kita guna untuk goreng ikan or ayam tu sebab nanti the colour of masak lemak akan lagi cantik plus masakan lemak cili api tu lagi bau wangi, tapi lepas masak amiklah kesan-kesan kuning kunyit di tangan mcm jari I di gambar bawah ini (but no worries its just for a while, lagi cepat hilang dari inai hehe).


7. Serai 1 batang, diketuk


8. Asam keping 1 keping


9. Garam


10. Daun Kunyit

11.Santan

12. 2 1/2 cawan air

Firstly, bahan-bahan seperti cili api, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hidup ditumbuk/diblender halus ye. I prefer tumbuk dengan lesung batu sampai halus sbb lagi sedap and pekat tp no worries blend pun should be ok.


After da tumbuk sampai halus then nyala api masukkan 2 1/2 cawan air, sekali dengan bahan-bahan yang ditumbuk/diblender halus tadi. Renehkan dalam masa 10 minit, api perlahan.



Ok bila dah mendidih, masukkan udang then santan separuh kotak, I used ready made santan je senang takde masa nak perah santan. Ikutlah, kalau I memang tak suka lemak sangat so half of the kotak da memadai. Then, renehkan dalam 10 minutes atas api paling perlahan and kacau sekali sekala so that masak lemak cili api tu tak pecah minyak. Kalau pecah minyak tak cantik masak lemak nanti sebab jadi ketul-ketul putih.

Then last sekali masukkan serai and daun kunyit untuk bagi bau masakan bertambah wangi sampai jiran sebelah pun mau and mintak sikit. Tunggu another 5 minutes then da boleh serve with nasi panas and other lauk pauk. Have a good try dear.


Ouh by the way if nak lagi sedap u can add pucuk paku dalam masakan ni. I tak dapat cari pucuk paku, well as usual petani pun nak celebrate Christmas kata pakcik pasar kepada I. Hehehe. Selamat masak untuk encik suami k Sab.

Tuesday, December 22, 2009

My Brain Food


I purchased this 2 books from the bookstore just now. I dont even finished reading both of them yet, but obviously one on the left side is a fiction book by Sophie Kinsella where I'm sure all the girls will imagine themselves to be in the book character. Hey I used to do that, I dont understand how to read a book without putting myself in it. I think that is just my way.

Here is the book synopsis from Barn & Nobles website :

Lara Lington has always had an overactive imagination, but suddenly that imagination seems to be in overdrive. Normal professional twenty-something young women don’t get visited by ghosts. Or do they?

When the spirit of Lara’s great-aunt Sadie—a feisty, demanding girl with firm ideas about fashion, love, and the right way to dance—mysteriously appears, she has one request: Lara must find a missing necklace that had been in Sadie’s possession for more than seventy-five years, because Sadie cannot rest without it.

Lara and Sadie make a hilarious sparring duo, and at first it seems as though they have nothing in common. But as the mission to find Sadie’s necklace leads to intrigue and a new romance for Lara, these very different “twenties” girls learn some surprising truths from and about each other.

While on the right side is a book for my personal development by Jack Canfield, How To Get From Where You Are to Where You Want To Be. I'm reading it now, and am at page 249. I believe there is always a good start and it will never be too late. Its a good inspiration book not only for your career & business development but also for your everyday life. For you to turn it to a positive way and opened up your eyes and look widely there is always a chance for you to be better then what you're now. Dont you think, its kind a 'boring' just to stay at the same phase for the whole of your life? Sometimes you have to make 'anjakan paradigma' in your life, so it dont turn out to be plain boring while you enjoying your life. For example, eg. 1 : if now you used to feed yourself with fattening food maybe you can change your eating habits to the healthy one so you will feel lighter and energetic, eg. 2: if now you're a heavy smoker maybe you can slow down or avoid it from your everyday list to do for a healthier body, eg.3: if now you afford to own the Solvititus watch maybe with your hard efforts you can own a Rolex one day. All the examples I've given is all about changing and strategies how to achieve it. Well its all up to you because your habits determine the outcomes. You cant deny, its related.

Ok peeps, time to lights off, so I can start dreaming bout' my new year resolutions. Daaa...

Thursday, December 17, 2009

The smiley month


I watched too many smiles in December. Its a smiley month. Am feeling grateful for the happiness, its a bless from The Creator. I hope this would last forever and pray for more smiles in the future. Congrats Iezawani for your new journey, its an honour to be part of your big day. Syukran..syukran.

Tuesday, December 8, 2009

Syaffiq Naqiuddin's Engagement.

Alhamdulillah dengan kehendak dan keizinan Allah s.w.t., Syaffiq Naqiuddin Bin Hj. Mohamad Salleh selamat menjadi tunangan Nor Ezreen Ezry Bt Mohd Nor di bumi Mersing dengan hantaran 11 berbalas 13. As a sister, am glad everything is settled.














Orang dah mula and selalu tanya kat I tak kisah ke adik jalan dulu? For me I dont mind, its my brother's happiness, for me perasaan happy tu rahmat dari Tuhan so we have to share the feeling with the people we love. My brother's happiness is his Kak Long's happiness and the whole family happiness too.


Thank you Ezreen sbb selalu buat Syaffiq happy, you're always welcome in the family. Congrats.

p/s : More piccies in my facebook account. Thank you.

Monday, December 7, 2009

Malam Ratu Diva Ayam Iezawanie + Early Birthday Dinner

Ha..tajuk nak diva je kan? Lari cepat sebelum kena sepak laju2.

Venue : Fullhouse, Jalan Yap Kwan Seng.

Date : 2.12.2009

Theme : Ratu Diva Mak Hayam Di Alam Fairy Tale

Ok, firstly I mcm headache sikit nak cari tempat for this Malam Ratu Diva Ayam Iezawanie. I dont know where to go if club? mcm da biasa sgt and bising sangat no no, nak hotel? uuuuu...mahal and its weekdays u ols. In the middle of headache ni, suddenly this beautiful friend of mine, Ozy, gave me an idea of this place. I heard bout the Ara Damansara branch, but never heard & been to the KL branch, setakat lalu kat depan je adalah. As a white colour lover, I heart this place very much. Everything is in white, the furniture, the flowers, look clean and suci. When u enter the restaurant, you'll feel like u're in some kind of fairy tale places. Sekarang I da berangan nak rumah mcm ni sambil letak dagu atas tangan sambil mata meleret ke atas.




Cantikkan?? So I decided to make a surprised hen nite party+ early birthday party for Udect with fairy tale concept kat sini. But actually tak surprise pun sbb Udect dah tau kitorang nak throw hens nite utk dia but she dont know bout the place. Bab happykan orang with party2 ni I love sgt2. Since she requested to me awal2 she wanted to wear the bling-bling crown (mengadakan mak hayams ni), I fulfill kan jugak, but biasalah kan dah kata primadona organizernya, I pun feeling nak pakai crown jugaklah dgn rakan2 yang lain-lain kan? Barulah feeling ratu gituh. Now lets pictures do the talk lah eh.




Hee kesian si buta. Semua dalam restoran terpaku melihat dia masuk. But Udect sgt sporting ikut je lah apa kitorang kenakan dia.



I order cupcake ni dari Kak Anna. Thanks Kak Anna, definitely like what I imagine!!






















Tanx to Azwa, Munirah, Aino, Jules, Amek, Agnes, Audrey, Deana & Fullhouse staffs for making the nite really happened. I hope Udect love it and will remember the nite the whole of her life. Ni je mampu rakan-rakan yang sygkan u buatkan untuk u. So goodluck for ur new life as a wifey soon.
-Primadona-